Περιγραφή Μαθήματος


Στο παρόν μάθημα οι μαθητές θα διδαχθούν τις αρχές δόμησης (απαγορευτική αρχή του Pauli, αρχή της ελάχιστης ενέργειας και κανόνας του Hund) μέσω των οποίων θα είναι σε θέση να κατανέμουν τα ηλεκτρόνια κάθε ατόμου γύρω από τον πυρήνα του. Έχοντας κατακτήσει αυτή τη γνώση, θα μπορούν να κατανοήσουν τη δομή του περιοδικού πίνακα και τους επί μέρους τομείς του (s, p, d, f).


Προαπαιτούμενες Γνώσεις


  • Περιοδικός Πίνακας-Δεσμοί (Χημεία Α' Λυκείου, Ενότητα 2)
  • Τροχιακό-Κβαντικοί Αριθμοί (Χημεία Γ' Λυκείου, Ενότητα 6, Κεφάλαιο 1)


Στόχοι


Μετά το τέλος του μαθήματος, ο μαθητής πρέπει να είναι σε θέση:

  1. Να έχουν κατανοήσει την έννοια της ηλεκτρονιακής δόμησης και της τοποθέτησης ηλεκτρονίων σε τροχιακά των υποστιβάδων (s, p, d, f) των ατόμων.
  2. Να περιγράφουν και να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές πολυηλεκτρονιακής δόμησης (απαγορευτική αρχή Pauli, αρχή ελάχιστης ενέργειας, κανόνας Hund).
  3. Να χρησιμοποιούν τον μνημονικό κανόνα για να κατατάσσουν τα τροχιακά με βάση την ενέργειά τους, προς διευκόλυνσή τους, κατά την ηλεκτρονιακή δόμηση.
  4. Να αναλύουν την ηλεκτρονιακή δόμησή ενός ατόμου σε θεμελιώδη κατάσταση ή ενός ιόντος, με βάση τους αντίστοιχους κανόνες, όταν είναι γνωστός ο ατομικός αριθμός του.
  5. Να χωρίζουν τον περιοδικό πίνακα σε ομάδες, περιόδους και τομείς, και να αριθμούν τις ομάδες  τόσο με βάση τους τομείς, όσο με την κλασική και τη νέα αρίθμηση ομάδων.
  6. Να διακρίνουν τις ιδιότητες των στοιχείων του κάθε τομέα του Περιοδικού Πίνακα.
  7. Να βρίσκουν τη θέση ενός ατόμου στον περιοδικό πίνακα όταν γνωρίζουν την ηλεκτρονιακή του δόμηση και αντίστροφα, και να εντοπίζουν τον τομέα του περιοδικού πίνακα στον οποίο αυτό κατατάσσεται (s, p, d, f).
  8. Να διακρίνουν τις περιοδικές ιδιότητες των στοιχείων της 2ης και της 3ης περιόδου με εφαρμογή στα οξείδια και τα χλωρίδιά τους
  9. Να έχουν κατανοήσει την έννοια των στοιχείων μεταπτώσεως, να γνωρίζουν τις βασικές ιδιότητες τους και να μπορούν να τις αιτιολογήσουν.

Διδακτικές Ώρες: 6